YoUpdates

YoUpdate – de ontlading

13 maart 2018

Lieve volgers van kaarsje voor Youp,

eind februari beloofde ik jullie een update na het bericht dat Youp schoon was, dat we de bloemenkraal in ontvangt mochten nemen. Dat is al even geleden, en de stilte duurde wat langer. Terwijl je dit toch van de daken zou willen schreeuwen en het vol zou willen opschrijven… blokkeerde het allemaal even.

Een stroomvloed van emoties kwam langzaam los, gevoelens van ongeloof, dankbaarheid, geluk, verdriet maar ook zelfs een beetje boosheid af en toe. En dat irriteerde mateloos bij mij, hoezo? Dit was alles waar we op hadden gehoopt en meer, en dat was ineens daar…

Toch hoort het er allemaal bij. De ontlading. De achtbaan. De ruimte om te voelen en te laten gaan.

Daarom duurde het iets langer voordat ik weer een woord op papier kon zetten. Maar wat zijn we ook nu weer gesteund, wat is de blijdschap en opluchting voelbaar om ons heen, wat een lieve reacties krijgen we tot op de dag steeds weer.

Op woensdag 7 maart, exact een jaar later dat de echo op woensdag uitwees dat de tumor zo was gegroeid, ja exact een jaar later, meldden we ons in het Prinses Maxima Centrum voor de ontvangst van de bloemenkraal.

Die dag staat ook weer in ons geheugen gegrift. En ook nu weer lopen de emoties door elkaar. We meldden ons om 9 uur op poli Oranje, mijn ouders en onze fotografe Marijn Fidder van het project “Stoute Cellen” zijn erbij, om deze ochtend met ons mee te maken.

Eerst wordt Youp onderzocht, gewogen, gemeten en “spierballen meten ” (bloeddruk). Youp ondergaat het meeste met een lach, bij de bloeddruk duurt het even te lang en vindt hij het niet meer leuk. Dat mag.

Daarna hebben we eerst een gesprek met de oncologen. Kort reflecteren we op het proces, we bekijken de begin en eindscans en er is vooral ruimte voor ons gevoel, voor ons. De oncoloog wijst ons erop dat het voor ons nu pas begint, dat nu de verwerking komt, de emotie en hoe we daar ruimte voor moeten maken, hoe we daar tijd voor moeten nemen, dat dit normaal is. En ik knik door mijn tranen heen, dankbaar dat hij hardop zegt dat dit normaal is… Die knoop in mijn maag, dat gekke gevoel, niet weten wat ik nu even moet voelen. En dan komen Bram en mijn ouders er weer bij. En komt het prachtige moment waarop onze oncoloog van het eerst uur, dokter Van Noesel, ons de bloemenkraal overhandigt. Ondanks zijn enorme bezigheden voor de op handen zijnde opening van het nieuwe Prinses Maxima Centrum, was hij speciaal gekomen voor dit speciale moment. Wat hebben we dat gewaardeerd.

Onze pedagogisch medewerker Carolien heeft een prachtige kraal en speech speciaal ook voor Bram. De cirkel is rond. Met Carolien vertelden we het nieuws van de pestcelletjes aan Bram, met Carolien bereidden we Bram voor op de operatie van Youp en Carolien zorgde dat ook hij nu een mooi speciaal moment had. Bram glom en wij ook!

Daarna deelden we onze kleine traktatie uit, aan alle medewerkers in het PMC, de verpleegkundigen, de afdelingsassistentes, de voedingsassistentes, de gastvrouwen en natuurlijk aan Lenie, die toch wel een speciaal plekje inneemt op de afdeling, met een groot hart voor de kinderen en hun ouders…

Een van de verpleegkundigen van het eerste uur Chantal kwam erbij. In die eerste week een jaar geleden, was ze streng, kordaat en kundig, ze gaf mij het vertrouwen dat ik het kon, dat ik dit aankon, dat ik het goed deed. Zij en al die lieve andere verpleegkundigen en ondersteunend personeel hebben zo gezorgd dat Youp en wij ons thuis voelden in het PMC, zij zijn GOUD waard. Dankjewel lieve mensen voor de dierbare zorg voor ons, voor ons als mensen zien, voor het luisterend oor, de arm om onze schouders, het lachen en de humor, de persoonlijke touch. Wat zijn we jullie dankbaar.

En nu staan we aan de vooravond van een nieuw begin, van nog veel spannende momenten, met enige zekerheid dat het nu goed is, waar vertrouwen in Youp en zijn lijfje een plek moet krijgen en waar we verder gaan om ons nieuwe normaal vorm te geven. Om als gezin van vier, het leven te vieren.

We zullen jullie op de hoogte blijven houden van de vorderingen van ons gezin en bij scans die de eerste 2 jaar elke 3 maanden zullen plaatsvinden, kunnen en zullen we de spanning met jullie delen, en hopelijk elke keer weer de opluchting ook.

We hebben een 2e kans… Wat zijn we rijk!

Note: Deze prachtige foto’s hebben we te danken aan @Marijn Fidder.

 1. Fantastisch! Vorig jaar mei had ik de oma van Youp bij mij in de bar.. ik werk in een bar in Amsterdam. Youp zijn oma vertelde over Youp. Dit ontroerde me zo erg en voor het eerst in dertien jaar stond ik te huilen achter de bar.. ik ben de blog gaan lezen en was daarna nog twee dagen van slag.. ik ben zelf moeder van een meisje van twee en dit greep me zo erg aan.. helemaal met de fotos erbij die ik hier zag.. zo ziek maar toch een lach op het mooie baby koppie! Ik ben trouw je verhalen gaan volgen omdat ik zo graag wilde lezen dat dit mannetje het zou gaan halen.. ik ben blij dit te lezen en ik wens jullie voor de toekomst al het beste, liefde, gezondheid! Geniet van elkaar

 2. Lieve Dagmar,
  Ik heb het je al vaker gezegd, maar ik moet het nogmaals kwijt.
  Zo blij, zo opgelucht en zo dankbaar bij elke aanzicht van zijn blije gezichtje ( met haar en zonder slangetje ).
  Wat heb ik een enorm oprecht respect voor jullie. Wat een voorbeeld zijn jullie.
  Ondanks alle narigheid die jullie hebben meegemaakt straalde jij altijd zulke hoopvolle positieve energie uit.
  Tuurlijk hier en daar ook een dip, want hallo dit is niet niets wat jij (jullie) op het bordje kregen.
  Maar als ik naar jullie jongens kijk, zie ik 2 vrolijke spontane onbezorgde normale kinderen.
  Dat hebben jullie gedaan ! Wat ben jij een ongelofelijke sterke lieve vrouw en de beste moeder die ik ooit heb gezien.
  Wees trots op jezelf ❤
  Zaterdag maken we er een groot feest van !
  Dikke kus

 3. mooi verhaal dagmar , heel veel sterkte zeker nog , de achtbaan zal wel nog even duren , maar inderdaad nu het leven vieren en met zijn vieren de draad oppakken daar waar hij even geknapt leek , en wees maar gelukkig met je mooie gezin , familie en vrienden die allemaal met jullie mee hebben geleefd en hebben gesteund.

 4. Kanjers! Bij mij ook nu weer kippevel en tranen in mijn ogen. Zo blij voor jullie dat Youp schoon is en kan me inderdaad indenken dat het besef voor jullie nu pas komt. Sterkte de komende tijd!

 5. oh lieverds, zit hier weer met tranen in mijn ogen, wat kan jij schrijven zeg. Het is open, eerlijk en echt. En wat ben ik blij dat ik je die knuffel kon geven om het goede nieuws, de opluchting kon zien en het verdriet over wat allemaal is gebeurt maar gelukkig een goede afloop heeft. We hebben zo meegeleefd hier en Ben super trots op jullie alle vier. <3

 6. Ik lees je bericht op de eerste verjaardag ven onze dappere prinses Leighton .
  Wat fijn om dit te lezen en wij hopen op een wonder voor Leighton

 7. Wauw Dagmar….
  Tranen over mijn wangen, niet zo goed wetend wat te zeggen….
  Wat ben ik blij voor jullie allemaal! En de kaarsjes zullen steeds weer blijven branden. Op naar een mooie toekomst met zijn viertjes!
  Geniet!

 8. Lieve Dsgmar, jij bent met jou manier van schrijven een inspiratie voor menigeen. Kwetsbaar en zo puur deel je het meest intieme, om te delen en anderen ook te laten weten dat ze niet alleen zijn. Lieverd jij bent ook niet alleen, hou je taai. Dikke knuffel Marion

 9. Een tweede kans, nooit meer hetzelfde leven, angst, spanning maar ook elke dag weer oh zo ontzettend gelukkig met wat we allemaal hebben. Vuistje Youp .

 10. Bijzonder, onwerkelijk en een wonder! Het is jullie als mooie gezin enorm gegund.
  En ze leefden nog lang en gelukkig…!

  Dat hoop ik echt!!!!

 11. Ik heb als deel van het toekijkend publiek vol bewondering gevolgd hoe jullie je hier dapper doorheen hebben geslagen. Hoe jullie hebben gecommuniceerd met ons was alsof we er zelf bij waren. Dat was emotioneel zeker zo, al is het maar een klein deel van wat jullie meemaakten. Ik blijf het volgen en wens jullie alle vier een lang en gelukkig samenzijn; met waakzaamheid, maar zonder complicaties!

 12. Wat komen jullie verhalen elke keer weer ontzettend hard binnen. Zo mooi, bijzonder en dankbaar het bericht te lezen dat Youp zo hard gevochten heeft met de uitslag schoon als resultaat!! Op naar een mooie toekomst voor jullie vier! Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *