Kennis

Brief aan meisje op de kermis

7 mei 2017

Lief meisje op de kermis,
Vandaag kwam ik met Bram thuis na 2 bewogen weken in Utrecht, waarbij hij op diverse plekken zijn vakantie heeft gevierd.  Hij heeft genoten, al  heeft hij natuurlijk niet zo’n normale 2 weken gehad als we hadden gehoopt. Misschien heb jij wel kunnen genieten van 2 weken vrij. Ik zag dat je vanmiddag in elk geval genoot met vrienden en vriendinnen. Allemaal zo rond de 14 jaar, lekker hangen op de kermis op de Zaanenlaan, gezellig een beetje “chillen”.

Bram liep wat stilletjes aan mijn hand en waar voorgaande jaren hij me meetrok over die hele kermis, oh mama daarin, oh zullen we dat doen, bleef hij bij me. Hij liep rustig naast me te kijken en werd niet echt super enthousiast. Hij had natuurlijk eerder die middag weer afscheid moeten nemen van zijn vader en broertje die achterbleven in het ziekenhuis. Iets waar we allemaal van weten dat het moet, maar het blijft lastig.

Jij was wat aan het dollen met die vrienden, stoerdoenerij, aandacht trekken van de jongens? Dat hoort en dat past erbij als je zo oud bent. Maar je schreeuwde hard naar een van je vrienden “Kankerlijer!”, en Bram schoot weer aan mijn hand, kneep erin en keek me bangig aan. Hij zei verder niets.

Nadat we op de kermis waren geweest aten we thuis samen, en Brams oog viel op een foto van Youp en hij begon te huilen, hij miste Youp zo enorm en wilde dat we samen naar huis kwamen. Maar dat gaat natuurlijk niet, nog niet. En toen vroeg hij, mama Waarom heeft Youp nou kanker gekregen en kwam dat door het poepen? Het speelde weer heel veel door zijn hoofd.

Lief meisje, kunnen we afspreken dat we “kankerlijer” niet meer gebruiken… Maar rotzak, eikel, stomme gast of iets dergelijks. Want wij kennen een kankerlijer… letterlijk. Onze Youp. Youp die zo dapper en stoer is, die hopelijk later ook op de kermis hangt en door zo’n leuk meisje wordt nageroepen… Maar dan met een ander woord. Kunnen we dat doen? Dat maakt onze wereld net wat minder moeilijk. En de wereld wat mooier!

En ik weet jij krijgt het ook maar ongefilterd door via TV, internet en media. Kunnen we allemaal daar dan een standpunt tegen in nemen? Dat we lekker schelden over van alles en nog wat, het weer, voetbal, je collega of wat dan ook. Maar niet met kanker?
dankjewel,

Dagmar, de mama van Youp en Bram


Lovely girl at the fairground,
Today, Bram and I came home after 2 weeks of temporary staying in Utrecht. Bram celebrating his holiday in various places. He enjoyed his holiday, although, of course, he did not have such a normal 2 weeks as we had hoped for. Maybe you did enjoy these two weeks off. I could tell that you enjoyed some time with friends this afternoon. You all, around 14 years old, hanging out at the fair at the Zaanenlaan, just goofing around.

Bram walked a little quietly beside me. Where as in previous years he took me over all the fair, stating: “Oh mom lets take this ride, let’s go in that ride, come on Mom!”. Now he stayed with me. He walked quietly next to me and did not really get excited. Of course, he had to say goodbye earlier that afternoon to his father and brother, who stayed behind in the hospital . Something we all know that was inevitable, but it remains difficult for all of us.

You were having fun with your friends, teasing, to draw attention to the boys? That’s right and and is something normal to do at that age. However, you shouted out loudly at one of your friends “Kankerlijer” (a bad name meaning person with cancer – a known cursing word in the NL). Immediately Bram shoots next to me, holding my hand again, and looking at me scaredly. He did not say anything anymore.

After our visit at the fairground we ate at home, and Bram looked at Youps picture at the table and started to cry, he missed Youp so much and wanted us to come home together. But of course not, this can not happen, just not yet. And then he asked, mommy Why did Youp get cancer and how did he get this? Obviously he was thinking a lot about it.

Dear girl, can we agree that we do not use “kankerlijer” anymore … but call the other one names. Because we know a person suffering from cancer … literally…Our little Youp. Youp who is so brave and tough. Who hopefully later on, will be at the fair and shouted at by such a nice girl … But then with a different word. Can we agree on that? That just makes our world a bit less difficult. And the world a bit more beautiful!

Thank you kindly.

Ray & Dagmar

 1. Oh Dagmar wat ben ik het toch met je eens. En niet alleen omdat ik zelf weet wat het is maar ook de mensen die dicht naast je staan moeten beschermd worden. Lief meisje mopperen mag maar gebruik anderen woorden voor je ongenoegen. Liefs.

 2. #kippenvel bij het lezen van jullie woorden,
  een woord dat diep in je ziel kan boren.
  Diepe buiging voor het opstellen van je zinnen,
  hopelijk komt het bij een ieder goed binnen.
  Youp en familie Go for it !!!

 3. Lieve mensen
  Jullie kennen mij niet maar gister was de oma van Youp bij mij. Ik werk in een bar in Amsterdam en ze kwam binnen met een stel vrienden. We raakten aan de praat en ze vertelde over jullie Youp. Ik schoot vol.. Ik heb zelf een kleine van 15 maanden en moet er toch echt niet aan denken. Ik ben jullie blog gaan lezen en heb tranen met tuiten gehuild… Wat een verhaal en wat een vechter is Youp! Ik wil jullie veel gezondheid, liefde, kracht, hoop, moed, geluk en sterkte toe wensen en hoop dat ik hier een keer mag lezen dat Youp het heeft gered! Veel liefs en een knuffel voor Bram

 4. Mooi geschreven Dagmar

  Jammer dat andere deze vreselijke woorden gebruikt,of het om poep gaat.
  Tijd geleden een paar jongens die die lelijke woorden riep naar een andere jongetje.
  Mijn handen gaan dan jeuken,en ik zou die woorden weer terug willen rammen.
  Ik zag ook andere mensen kijken en gefrustreerd reageren,ik ook.
  Dan zei ik,weet je wat dat betekent?
  Weet je hoe het is als een familie lid er tegen vecht?
  En soms een uitzichtloze zaak,omdat je weet dat die persoon ongeneselijk ziek is.
  Zegt hij ja dat weet ik familie van mij heeft het ook (gehad) , hoe haal je het dan in je mond.
  En ook ik en andere kregen een grote mond van die knakkertje.
  In mijn woede zeg ik,ik wens dat je het zelf krijgt,maar niet gaan janken als je er aan dood gaat.

  Heel veel sterkte Dagmar

 5. Ik heb zelf geknokt tegen kanker en sprrek de jeugd dan meteen aan als ik het hoor, ze beseffen dan inderdaad niet wat ze zeggen. Thuis bij deze jongeren wordt er blijkbaar niet over gesproken zoals ik dat bij mijn kinderen wel doe (14 en 12 jr).
  Maar die hebben het ook net als kleine Bram van dichtbij meegemaakt.
  Sterkte met alles!

 6. Allereerst heel veel sterkte met het gevecht waar jullie mee moeten dealen. Er is echter een dingetje wat mij van het hart moet en dat is het volgende: kankerlijer is een vreselijk scheld woord maar idioot is net zo verschrikkelijk voor ouders met een gehandicapt kind die de gradatie idioot heeft. Zo zie je hoe erg het je raakt, diegene die het scheldwoord gebruikt doet uit onwetendheid en zeker niet om een voorbijganger te kwetsen. Ik snap dat dit moeilijk uit te leggen is aan een klein verdrietig kind maar misschien zie je zelf in hoe snel je anderen onbedoeld kan kwetsen.

  1. Beste Wiep,
   Dank voor je goede wensen en reactie. Ik snap je punt en was me er totaal niet van bewust dat deze term nog in combinatie met ziekte gebruikt wordt… Ik probeerde ook in mijn brief juist aan te geven dat het om onwetendheid gaat en dat we daarom elkaar moeten wijzen op dit soort zaken. Ik zal daarom goed opletten als het gaat om de terminologie idioot. Hartelijke groet Dagmar

  2. Nou idioot ala maar mongool vind ik toch wel niet meer van deze tijd zelfs volwassenen zeggen dat zelfs waar mijn dochter met syndrome van down naast zit
   Het is de wereld op zijn kop
   Maar voor de familie van Bram wil ik zeggen
   Heel heel veel sterkte en een knuf voor Bram

 7. Beste Dagmar,
  Met tranen in mijn ogen jou bericht gelezen.
  Wat vreselijk wat jullie doorstaan met jullie Youp.
  Vreselijk dat schelden met kanker, ik kan er ook niet tegen en zal diegene die dat doen er ook altijd op aan spreken.
  Wel super veel respect voor jou hoe jij dit meisje benaderd in je brief.

  Heel veel sterkte in deze vreselijke strijd

 8. Wat ongelooflijk heftig wat jullie doormaken! Kanker moet snel afgezworen worden als scheldziekte! Heel veel liefs en sterkte van een andere Haarlemse mama.

 9. Beste Dagmar, we gaan duimen dat het allemaal goed komt met Youp en jullie prachtige gezin! Volgend jaar nodigen wij jullie graag uit om een dag VIP te zijn op de kermis Zaanenlaan! Heel veel sterkte en succes! Hartelijke groet, Ed Mense, organisator Kermis Haarlem

  1. Beste Ed,

   wat een geweldig lief gebaar! We komen elk jaar met veel plezier, en zullen volgend jaar graag van je aanbod gebruik maken.

   Hartelijke groet, Dagmar & de mannen

 10. Helemaal mee eens… het word door sommige te pas en onpas geroepen. Geen besef wat ze roepen. Ik spreek het woord als ziekte al met moeite uit….
  Ik duim en hoop voor jullie dat jullie volgend jaar met zn vieren over de kermis kunnen lopen en dat bram vooruit rent en van gekkigheid niet weet waar die als eerste in wilt!!

 11. 3x jaar geleden mijn man verloren aan deze ziekte. Altijd hebben wij onze kinderen grootgebracht welk een impact scheldwoorden heeft op een mensenleven. Onze zoon nu 42 jaar vroeg op ongeveer 5 jarige leeftijd aan mij hoe een kindje aan Doen komt. Ik heb daarop geantwoord dat iedereen wel eens een foutje maakt en dat God dat ook wel eens doet. Zo blij dat hij nu zelf zin kinderen zo opvoedt. HEEL VEEL STERKTE met jullie zoon en broertje.

 12. Wat een gevecht levert jullie kleine mannetje al….. jullie hele wereld staat op zn kop. Kanker wens je niemand toe. Vooral geen kindje… want kindjes moeten kind kunnen zijn. Ook ik brand een kaarsje voor jullie dappere Youp. Heel veel kracht gewenst en ik hoop later nog heel veel fotos van een gezonde, spelende Youp te kunnen zien.

 13. Lieve Dagmar en familie,
  Heel veel sterkte met jullie ongelijke vechtpartij tegen deze vreeslijke ziekte.
  Ik ben het helemaal met je eens over dit absurde scheldwoord.
  Wat een mooie brief, alleen ben ik bang dat ze nu dit verschrikkelijke woord nog vaker gaat gebruiken.
  Zulke mensen, die zulke scheldwoorden gebruiken vinden het fijn om deze aandacht te krijgen.
  Helaas is dit een droevig feit in de huidige tijd.
  Ik zal voor jullie duimen en hopen dat jullie kleine Youp weer beter word en dat hij samen met zijn broer Bram lekker over de kermis kan lopen.

 14. Tranen in mijn ogen. Denk regelmatig aan jullie.
  Hoop dat alle uitslagen vanaf nu alleen nog maar goed zijn en jullie ook kunnen gaan genieten en met gewone babydingen bezig mogen zijn.

  Liefs Simone

  1. Beste Simone,

   wat lief van je! We gaan ervoor en proberen tussendoor zo veel mogelijk van de gewone baby dingen te genieten!

   Hartelijke groet,

   Dagmar

 15. Lieve familie.

  Zelf heb ik ook kanker gehad. Als dat niet zo was zou ik me toch ontzettend ergeren aan dat scheldwoord.
  Mensen die dit woord gebruiken denken dat ze stoer zijn maar dus helemaal niet.
  Ik wens jullie allen heel veel sterkte toe en hoop dat het gauw beter met jullie zoontje en broertje gaat.
  Want dit gaat de hele familie aan.

  Veel liefs.

 16. Beste mevrouw Van Molken,
  Dank voor uw goede wensen! Ik hoop dat u helemaal schoon bent en dat het u nu goed gaat.
  Hartelijke groet,
  Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *